• Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Valuta

Asiatisk kryddig plommonsås

Asiatisk plommonsås

Asiatisk kryddig plommonsås i Weck-burkar

Ingredienser:

  • 1,8 kg svarta eller röda plommon, urkärnade och grovhackade
  • 2 dl farinsocker
  • 2 dl vanligt socker
  • 1,25 dl risvinäger eller äppelcidervinäger (5% syra)
  • 0,6 dl ljus soja
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 medelstor lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk salt (utan jod)

Valfri kryddning:

  • 1 tsk krossade torkade chiliflingor, eller mer efter smak
  • 1/2 tsk fänkålsfrön
  • 1/2 tsk nymald sichuanpeppar eller svartpeppar
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk malen rödpeppar
  • 1/8 tsk malen kryddnejlika
  • 2st stjärnanis (som tas ur innan burkning)

Recept på kok-konserverad asiatisk plommonsås Recept på kok-konserverad asiatisk plommonsås Recept på kok-konserverad asiatisk plommonsås Recept på kok-konserverad asiatisk plommonsås Recept på kok-konserverad asiatisk plommonsås Recept på kok-konserverad asiatisk plommonsås

Instruktioner:

Plommonsås:

Det passar bäst att använda röda plommon. Smakmässigt går det lika bra med gula plommon, men färgen blir mindre attraktiv. På bilderna här har vi använt gula plommon.

  1. Kärna ur och grovhacka plommonen. Mät upp 1,8 kg och koka tillsammans med de sju första ingredienserna i 20 minuter.
  2. Tillsätt saltet och den valfria kryddningen om du önskar en mer kryddstark och aromatisk sås. Låt såsen sjuda försiktigt under omrörning då och då i ytterligare 20 minuter eller tills den är tjock och sirapsliknande.

Förbered Weck-burkarna:

  1. Tvätta burkar och lock. Lägg ner dem i vattenbadskastrullen med kallt vatten, sätt på värmen och koka i 10 minuter för att sterilisera burkarna.
  2. Lägg gummipackningarna i hett vatten i en liten skål.

Fyll burkarna:

  1. Ta försiktigt upp de varma Weck-burkarna ur vattenbadet med en tång och håll dem varma.
  2. Använd en tratt och skopa såsen i de varma burkarna tills det är 2 cm från toppen av burken (headspace).
  3. Använd ett icke-metalliskt redskap för att ta bort luftbubblor och justera huvudutrymmet genom att tillsätta eller ta bort mer sås om nödvändigt.
  4. Torka noggrant av burkarnas kanter med en fuktig pappershandduk för att ta bort eventuella matrester.

Försegla burkarna:

  1. Placera gummiringen på glaslocket.
  2. Centrera glaslocket med gummiringen på burkens kant.
  3. Fäst glaslocket på burken och säkra det med två klämmor.
  4. Återplacera de fyllda burkarna på gallret i vattenbadskastrullen.

Koka burkarna:

  1. Se till att vattnet i kastrullen täcker alla burkar med minst 2,5 cm vatten.
  2. Sätt ett lock på kastrullen och koka upp vattnet ordentligt innan du börjar räkna koktiden.
  3. Vid höjder upp till 305 m över havet, bearbeta de fyllda burkarna i kokande vattenbad i 10 minuter.

Avsluta konserveringen:

  1. När koktiden är klar, stäng av värmen och låt burkarna stå i kastrullen utan att öppna den i 5 minuter.
  2. Ta försiktigt upp burkarna utan att luta dem och placera dem upprätt på en skyddad arbetsyta.
  3. Låt burkarna svalna upprätt, ostört, i 24 timmar innan du tar bort klämmorna.

Kontrollera tätningar och förvara:

  1. Efter svalning, kontrollera burkarnas tätningar. Förseglade glaslock har en nedåtböjd gummitätning och rör sig inte när du trycker på dem.
  2. Ta bort metallklämmorna; torka och rengör klämmorna och burkarna.
  3. Märk burkarna och förvara dem på en sval, mörk plats.
  4. Använd hemkonserverade livsmedel inom ett år.