Asiatisk kryddig plommonsås i Weck-burkar
Ingredienser:
- 1,8 kg svarta eller röda plommon, urkärnade och grovhackade
- 2 dl farinsocker
- 2 dl vanligt socker
- 1,25 dl risvinäger eller äppelcidervinäger (5% syra)
- 0,6 dl ljus soja
- 1 tsk riven färsk ingefära
- 1 medelstor lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk salt (utan jod)
Valfri kryddning:
- 1 tsk krossade torkade chiliflingor, eller mer efter smak
- 1/2 tsk fänkålsfrön
- 1/2 tsk nymald sichuanpeppar eller svartpeppar
- 1/2 tsk malen kanel
- 1/2 tsk malen ingefära
- 1/2 tsk malen rödpeppar
- 1/8 tsk malen kryddnejlika
- 2st stjärnanis (som tas ur innan burkning)
Instruktioner:
Plommonsås:
Det passar bäst att använda röda plommon. Smakmässigt går det lika bra med gula plommon, men färgen blir mindre attraktiv. På bilderna här har vi använt gula plommon.
- Kärna ur och grovhacka plommonen. Mät upp 1,8 kg och koka tillsammans med de sju första ingredienserna i 20 minuter.
- Tillsätt saltet och den valfria kryddningen om du önskar en mer kryddstark och aromatisk sås. Låt såsen sjuda försiktigt under omrörning då och då i ytterligare 20 minuter eller tills den är tjock och sirapsliknande.
Förbered Weck-burkarna:
- Tvätta burkar och lock. Lägg ner dem i vattenbadskastrullen med kallt vatten, sätt på värmen och koka i 10 minuter för att sterilisera burkarna.
- Lägg gummipackningarna i hett vatten i en liten skål.
Fyll burkarna:
- Ta försiktigt upp de varma Weck-burkarna ur vattenbadet med en tång och håll dem varma.
- Använd en tratt och skopa såsen i de varma burkarna tills det är 2 cm från toppen av burken (headspace).
- Använd ett icke-metalliskt redskap för att ta bort luftbubblor och justera huvudutrymmet genom att tillsätta eller ta bort mer sås om nödvändigt.
- Torka noggrant av burkarnas kanter med en fuktig pappershandduk för att ta bort eventuella matrester.
Försegla burkarna:
- Placera gummiringen på glaslocket.
- Centrera glaslocket med gummiringen på burkens kant.
- Fäst glaslocket på burken och säkra det med två klämmor.
- Återplacera de fyllda burkarna på gallret i vattenbadskastrullen.
Koka burkarna:
- Se till att vattnet i kastrullen täcker alla burkar med minst 2,5 cm vatten.
- Sätt ett lock på kastrullen och koka upp vattnet ordentligt innan du börjar räkna koktiden.
- Vid höjder upp till 305 m över havet, bearbeta de fyllda burkarna i kokande vattenbad i 10 minuter.
Avsluta konserveringen:
- När koktiden är klar, stäng av värmen och låt burkarna stå i kastrullen utan att öppna den i 5 minuter.
- Ta försiktigt upp burkarna utan att luta dem och placera dem upprätt på en skyddad arbetsyta.
- Låt burkarna svalna upprätt, ostört, i 24 timmar innan du tar bort klämmorna.
Kontrollera tätningar och förvara:
- Efter svalning, kontrollera burkarnas tätningar. Förseglade glaslock har en nedåtböjd gummitätning och rör sig inte när du trycker på dem.
- Ta bort metallklämmorna; torka och rengör klämmorna och burkarna.
- Märk burkarna och förvara dem på en sval, mörk plats.
- Använd hemkonserverade livsmedel inom ett år.