Chili con Carne - Tryckkonservering
Ingredienser
- 7,1 dl torkade pintobönor eller kidneybönor
- 13 dl vatten (för att koka bönorna)
- 5 tsk salt (uppdelat)
- 1,4 kg nötfärs
- 3,5 dl hackad lök
- 2,4 dl hackad paprika (valfritt)
- 1 tsk svartpeppar
- 3–6 msk chilipulver (efter smak)
- 2 liter krossade eller hela tomater
Instruktioner
- Blötlägg bönorna: Skölj bönorna noggrant och låt dem stå i blöt i 12–18 timmar i tillräckligt med vatten för att täcka bönorna.
- Koka bönorna: Häll av vattnet och tillsätt 13 dl nytt vatten och 2 tsk salt. Koka i 30 minuter. Häll av vattnet.
- Tillaga köttfärsen: Bryn köttfärsen tillsammans med lök och eventuellt paprika. Häll av fettet.
- Blanda ingredienser: Tillsätt de kokta bönorna, 3 tsk salt, svartpeppar, chilipulver och tomater. Låt sjuda i 5 minuter.
- Fyll burkarna: Fyll varma, sterila burkar med chiliblandningen. Lämna 2,5 cm "headspace" (avstånd till kanten).
- Tryckkonservering: Processa burkarna i en tryckkonserveringsgryta i 75 minuter för 500 ml-burkar eller 90 minuter för 1-litersburkar vid 10 PSI (justera för höjd).
För mer information om hur du tryckkonserverar, besök vår artikel om tryckkonservering.