• Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Valuta

Buljong

Recept på bread and butter pickles

Fyllig buljong

Det här är ett bra grundrecept på buljong som kan förvaras i skafferiet. Så otroligt smidigt att ta fram och förgylla vilken rätt som helst. Du kan använda vilka grönsaker eller örter du vill, men undvik stärkelserika grönsaker så som potatis eller pulveriserade torkade örter. 

 Receptet

  • 2,7kg nöt eller kycklingben
  • 900g gul lök
  • 200g morot
  • 100g selleri
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • 4msk tomatpure
  • 7,6liter vatten
  • 4 lagerblad
  • 1tsk torkad timjan eller ett par grenar med färsk timjan
  • 1tsk torkad rosmarin eller en kvist färsk
  • ett knippe färsk persilja
  • 10st hela vitpepparkorn

 Gör så här:

Förvärm ugnen till 225 grader. Lägg benen på en stor plåt eller panna och lägg grönsakerna ovanpå. Blanda tomatpure med några droppar vatten och gnid över benen. Rosta allt i ca 30-45 minuter tills benen är rostade och grönsakerna brynta. Ta bort grönsaker som råkar bli kraftigt brända.

Lägg grönsaker och ben i en stor kastrull, minst 10 liter.  Ta en del av vattnet och slå på plåten. Använd en stekspade för att gnugga på botten så att alla smakämnen lossnar. Häll över i kastrullen. Fyll på med vatten så att det täcker benen och grönsakerna, ta inte mer än nödvändigt.

Tillsätt örterna och låt småkoka i minst 4 timmar, gärna längre. upp till 24 timmar är inget problem. Rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner i botten.

Lyft ur de större benen och sila av buljongen till en annan kastrull. Låt den droppa av naturligt. Om du trycker grönsakerna genom silen så kommer buljongen bli oklar.

Önskar du en buljong med kraftig smak så kan du ytterligare reducera den. Du kan efter färdig reducering tillsätta salt (utan jod) om så önskas, men jag tycker ofta att det är smidigare att ha en osaltad buljong. Det gör det enklare att salta lagom mycket när man väl använder den.

Ta bort fett

Om du upplever att buljongen har mycket fett i sig så bör du låta den svalna tills fettet stelnar och du kan ta bort merparten av det. Är det inte så mycket fett i buljongen så går det bra att lämna det kvar.

tryckkonserveringTryckkonservera

Värm upp buljongen igen och fyll på väl rengjorda burkar. Lämna 2,5cm "headspace" i burkarna.

Konservera enligt tryckkonserveringsprincipen 20 minuter för 500ml burkar och 25minuter för 1liters burkar. Låt kastrullen gå ner helt i tryck innan du öppnar den. Vänta minst 12 timmar så brukarna svalnar innan du tar av klämmor eller band.

Användning

 Använd buljongen för att

  • Koka ris eller pasta
  • Som grund i såser
  • som smakförstärkare i grytor soppar med mera.

Konservering grundmetod

Innan du gör det här receptet så bör du läsa vår artikel om Tryckkonservering - grundmetod