• Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Valuta

Torkade Bönor

Recept på konservering av torkade bönor

Grundrecept på torkade bönor

Bönor är tacksamt att ha konserverade i skafferiet. Det går fort att ta fram och fyller ut de flesta måltider på ett jättebra sätt. Det här receptet är baserat på att du använder torkade bönor. Det är ett grundrecept, men man kan även konservera smaksatta bönor (sök efter ett bra recept). Det här receptet fungerar med alla typer av torkade bönor & ärtor.

Skölj bönorna och plocka bort eventuella förkrympta bönor. Lägg i blöt över natten, minst 8 timmar. Byt vattnet flera gånger om du upplever att du blir gasig av bönor.

  • 450g torkade bönor ger ungefär 1,2kg färdiga bönor. vilket räcker till 3-4st 500ml burkar.
  • Observera att olika bönor sväller olika mycket och att det här är en uppskattning.

Häll av blötläggningsvattnet och skölj av med nytt vatten. Häll över i en stor kastrull och fyll med vatten tills det täcker väl. Koka försiktigt i 30 minuter. Bönorna är inte färdigkokta efter 30 minuter, sista kokningen görs i burken.

Fyll rengorda burkar upp till 2/3 med bönor. Du bör ha minst 3cm kvar upp till kanten.  Om du vill så tillsätt 1/2tsk salt per burk. Man kan även krydda med örter. Fyll upp burken med vattnet som burkarna kokade i. Lämna 2,5cm "headspace" Tryckkonservera enligt instruktion för din tryckkokningskastrull.

Koktider tryckkonservering

  • Bönor 500ml burk 75minuter 
  • Bönor 1liters burk 90minuter

 Låt tryckkonserveringskastrullen gå helt ner i tryck innan du du tar av jigglern. Efter att jigglern är borttagen så vånta minst 10 minuter innan du öppnar kastrullen.  Skynda aldrig på det här steget, då kan man råka ut för "siphoning" dvs att burkarna tömmer sig i kastrullen. Plocka försiktigt ur de varma burkarna och låt svalna helt innan du tar av klämmor eller ring. Vänta minst 12 timmar.

konservera bonor 2Snabbmetoden

Ibland har man inte tid att vänta på att bönor ska ligga i blöt över natten. Då kan man använda snabbmetoden.

Skölj de torkade bönorna och häll ner i en kastrull. Täck med rikligt med vatten. 2,5liter till 450g bönor. Koka i 2 minuter och ta sedan av från värmen. Låt sedan bönorna vila i 1 timma innan du fortsätter enligt ovan. Nackdelen med den här metoden är att man ofta får fler bönor som delar sig eller att skalet lossnar.

I Användning

Testa att göra en mixad bönröra. Häll av bönorna, mixa med en skvätt rapsolja eller olivolja. Smaksätt med salt, peppar, vitlök eller andra kryddor. Supergott till tacos.

konservera bönor

Konservering grundmetod

Innan du gör det här receptet så bör du läsa vår artikel om Tryckkonservering - grundmetod