• Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Valuta

Godaste tomatsåsen inkokad på Weck konserveringsburkar

Recept

  • Tomater
  • Salt
  • Peppar
  • Citron
  • Redan burkar

Gör så här:

Vi brukar inte skala våra tomater - men enligt godkänt recept så ska man göra det. Välj bara de godaste fullt mogna tomaterna. Har du sura tomater så får du en sur tomatsås. Välj gärna "köttiga sorter" så som bifftomater eller paste tomater. 

  • Skålla och skala tomaterna.
  • Tärna grovt, salta och peppra och ugnsrosta i 45 minuter
  • Häll över till kastrull och koka ner ytterligare till rätt smak uppnås.
  • Salta mer om det behövs
  • Häll upp på rengorda burkar anpassade för inkokning
  • Lämna ca 2cm "headspace"
  • Tillsätt 1 msk citronjuice (från konsentrat) per 500ml burk (så om du kokar in på Weck 742 så är 1msk rätt. Kokar du in på 743 behöver du ha 1,5msk)
  • Stick ner en matkniv ett par gånger för att ta bort eventuella luftfickor
  • Torka av kanten, sätt på gummirick och 2st klämmor
  • Koka helt nedsänkt i vatten i 35minuter för halvliters burkar och 45 minuter för 1liters burkar

Plocka ur burkarna och låt svalna helt innan ni tar av klämmorna. Kan förvaras i rumstemperatur, men mår ännu bättre av mörkt och lite svalt.