• Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Valuta

Tacosalsa

Tacosalsa

Tacosalsa

Ingredienser:

  • 8 liter skalade, urkärnade, fint hackade plommontomater
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 11,5dl hackad lök
  • 4 jalapeño-peppar, urkärnade, hackade
  • 4 långa gröna chilifrukter, urkärnade, hackade
  • 600 milliliter vinäger (5 procent)
  • 2 matskedar salt
  • 1 ½ matsked svartpeppar
  • 1 matsked socker
  • 2 matskedar oreganoblad (valfritt)
  • 1 tesked malen spiskummin (valfritt)
  • Obs: Detta recept fungerar bäst med plommontomater, eftersom skivade tomater ger en tunn och vattnig salsa. Om du bara har skivade tomater tillgängliga, använd receptet för tomat/tomatpasta salsa.
  • Receptet ger ca 7,5liter färdig sås

Förberedelse:

Varning: Använd plast- eller gummihandskar och rör inte vid ansiktet när du hanterar eller skär i chili. Om du inte använder handskar, tvätta händerna noggrant med tvål och vatten innan du rör vid ansiktet eller ögonen.

Förberedelse av paprikor: Jalapeño behöver inte skalas. Skalen på långa gröna chilifrukter kan vara sega och kan avlägsnas genom att värma dem. Vanligtvis behöver chili inte skalas när de är fint hackade. Om du väljer att skala, snitta varje chili längs sidan för att släppa ut ånga. Skala med en av följande metoder:

  • Ugn eller grillmetod för att bränna bort skalen - Placera paprikorna i en het ugn (200°C) eller grill i 6 till 8 minuter tills skalen bubblar upp.
  • Spismetod för att blåsa bort skalen - Täck en varm gasbrännare  med ett tungt trådnät. Placera paprikorna på brännaren i flera minuter tills skalen bubblar upp.
  • Lägg paprikorna i en kastrull och täck med en fuktig trasa. (Detta gör att det är lättare att skala paprikorna.) Låt svalna i flera minuter; dra bort skalen. Kassera fröna och hacka.

Hotpack:

  1. Blanda alla ingredienser i en stor kastrull och värm upp, rör om ofta, tills blandningen kokar. Sänk värmen och låt sjuda, rör om tills såsen blir tjock (cirka 1 timme).
  2. Häll den varma blandningen i rena, varma burkar och lämna 1,5-2 cm utrymme upp till kanten. Jag gillar att använda Weck 975 till det här receptet, men om ni äter mycket salsa så är 742 (500ml också en bra metod. Koktiden är anpassad för max 50ml burkar.
  3. Ta bort eventuella luftbubblor.
  4. Torka av kanten på burkarna med en fuktad, ren pappershandduk
  5. Sätt på lock och konservera enligt höjdtabell
  • 0 - 305 meter: 15 min
  • 306 - 1829 meter: 20 min
  • Över 1829 meter: 25 min

Viktigt:

De enda ändringarna du säkert kan göra i detta salsarecept är att byta ut  vinägern mot citronsaft på flaska och att ändra mängden kryddor och örter. Ändra inte proportionerna av grönsaker till syra och tomater eftersom det kan göra salsan osäker. 

Halverat Tomattacosås Recept

Ingredienser:

  • 4 liter skalade, urkärnade, fint hackade plommontomater
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • 5,75 deciliter hackad lök
  • 2 jalapeño-peppar, urkärnade, hackade
  • 2 långa gröna chilifrukter, urkärnade, hackade
  • 300 milliliter vinäger (5 procent)
  • 1 matsked salt
  • ¾-1 matsked svartpeppar
  • ½ matsked socker
  • 1 matsked oreganoblad (valfritt)
  • ½ tesked malen spiskummin (valfritt)
  • Receptet ger ca 3,75 liter färdig sås.