• Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Valuta

 

Sök information

Krispig Inlagd Gurka – Salt & Syrlig (utan socker)

en klassisk, osötad dillinlagd gurka med en tydlig sälta och syra.

🥒 Krispig Inlagd Gurka – Salt & Syrlig (utan socker)

Det här receptet ger en klassisk, osötad dillinlagd gurka med en tydlig sälta och syra. Perfekt för dig som vill ha en ren och krispig smakupplevelse, helt utan socker. Receptet är anpassat för kok-konservering (vattenbad) och ger ett säkert och hållbart resultat.


📦 Ingredienser

Grönsaker & Kryddor

  • 1,5 kg små, fasta inläggningsgurkor
  • 5-10 st vitlöksklyftor, skalade och lätt krossade
  • 2-3 st torkade röda chili (valfritt, för hetta)
  • 5 tsk senapsfrön
  • 5 tsk hela svartpepparkorn
  • 5 små dillkronor (valfritt)
  • 1 ¼ tsk Pickle Crisp® (¼ tsk per burk, valfritt för extra krisp)

🧪 Ättikslag (Brine)

  • 1,5 liter vatten
  • 400 ml ättiksprit (12%)
  • 125 g salt (utan jod)

🫙 Instruktioner

  1. Förbered burkar och utrustning: Diska Weck-burkar, gummiringar och glaslock noggrant. Ställ burkarna på ett galler i din konserveringsapparat, fyll på med vatten och låt sjuda för att hålla dem varma. Lägg gummiringarna i en liten skål med varmt vatten.
  2. Förbered gurkorna: Tvätta gurkorna noggrant. Skär av en tunn skiva från båda ändarna på varje gurka för maximal krispighet. Skiva dem sedan i långa, snygga skivor med en mandolin.
    Nyskördade gurkor i en skål
    Gurka skivas på en mandolin
  3. Koka lagen: Koka upp vatten, ättika och salt i en stor kastrull. Rör om tills saltet har löst sig helt. Håll lagen varm.
    Ättika mäts upp i en kastrull
  4. Packa burkarna: Ta upp en varm burk i taget. Lägg dina valda kryddor i botten (vitlök, chili, senapsfrön, pepparkorn och ev. Pickle Crisp). Packa de skivade gurkorna tätt i burken.
    Senapsfrön i en skål
    Vitlök läggs i en burk
    Chili läggs i en burk
  5. Fyll på med lag och förslut: Häll den heta ättikslagen över gurkorna. Lämna 1,25 cm utrymme till kanten (headspace). Peta bort luftbubblor med en luftningssticka. Torka av burkkanten noga, lägg på en blöt gummiring, glaslocket och fäst med 2 klämmor.
    Lag hälls i en burk med gurka
    Klämma sätts på en Weck-burk
  6. Vattenbads-konservera: Ställ ner burkarna i din konserveringsapparat med sjudande vatten. Vattnet ska täcka burkarna med minst 2-3 cm. Koka upp till en fullt rullande kokning och processa i 15 minuter.
    Burk ställs ner i konserveringsapparat
    Burkar i kastrull före kokning
  7. Svalna och kontrollera: Stäng av värmen och låt burkarna stå kvar i vattnet i 5 minuter. Ta sedan upp dem och låt dem svalna helt ostört i 12-24 timmar. Ta bort klämmorna när de är kalla och kontrollera att locket sitter fast ordentligt. Märk burkarna med innehåll och datum.
    Burk tas upp med tång efter konservering
    Färdiga burkar svalnar med klämmor på

🧊 Förvaring & Hållbarhet

  • Förvara: Mörkt och svalt, t.ex. i ett skafferi.
  • Mogna: För bästa smak, låt gurkorna stå och mogna i minst 3-4 veckor innan du öppnar den första burken.
  • Hållbarhet: Håller i minst 1 år i oöppnad burk. Förvara öppnad burk i kylskåp.