Odla grönt inomhus året runt
Innehåll
Odla grönt inomhus året runt
Det finns något alldeles speciellt med att knipsa av egna, nyuppdragna skott eller plocka krispiga groddar på köksbänken mitt i vintern. När det är som kallast ute, när köksträdgården vilar och allt känns grått – då kan du ändå njuta av att skörda färskt grönt! Att odla groddar, skott, mikroblad och babyblad inomhus är både enkelt och roligt.
En del använder groddar och skott som en smakförstärkare eller topping. Men för oss på GjordNära är de mer än bara en dekorativ krydda – de blir gärna basen i en sallad eller ett rejält tillskott i vardagsmaten. Oavsett hur du väljer att använda dem är fördelen densamma: du får något fräscht, hälsosamt och näringsrikt i din kost, året om.
Översikt: Groddar, skott, mikroblad och babyblad
Här kommer en snabb överblick över de olika stadierna och begreppen. När ett frö börjar gro är det egentligen bara tiden – hur länge du låter plantan växa – som avgör om det ska kallas grodd, skott, mikroblad eller babyblad.
-
Groddar
- Fröet gror i en fuktig miljö utan jord.
- Äts ofta efter bara 3–7 dagar.
- Är närmast ”embryot” av plantan, fullpackat med vitaminer och enzymer.
-
Skott
- Odlas när grodden fått börja rota sig (ofta i jord, på matta eller i vatten) och växa uppåt.
- Kan behöva lite ljus för att utveckla blad.
- Skördas genom att klippa av vid jordytan när de är några centimeter höga.
-
Mikroblad
- Steget efter skott. Plantan får utveckla ett eller två riktiga bladpar.
- Perfekt som salladstillskott eller dekorering.
- Odlas ofta i jord, i tråg eller på matta. Blir klara efter 7–14 dagar beroende på sort.
-
Babyblad (småblad)
- Ett mellanting mellan mikroblad och fullvuxna plantor.
- Har fått tydligare blad, vilket ger mer volym i sallader eller till matlagning.
- Brukar skördas när de är 10–15 cm höga, ofta efter ett par veckor.
Så odlar du groddar
- Groddburk, sil eller annat luftigt kärl (vi har exempelvis glasburkar med speciella lock).
- Ekologiska, testade fröer (t.ex. alfalfa, mungbönor, linser, etc.).
- Rent vatten för blötläggning och sköljning.
- God hygien – se till att kärl och händer är rena innan du börjar.
Steg för steg
-
Rengör fröna
Skölj fröna noggrant i kallt vatten. Detta är särskilt viktigt för groddning eftersom frön och bönor kan ha naturlig ”smuts” på ytan. Med rena frön minskar du risken för oönskad tillväxt av bakterier. -
Blötlägg
Lägg fröna i blöt 8–12 timmar (ibland upp till 24 timmar för större bönor som mungbönor och linser). Blötläggningen ”väcker” fröet och ökar chansen för en jämn och snabb groddning.- Tips: Byt gärna vatten efter halva tiden om du blötlägger längre än 12 timmar.
- Undantag: Adzukibönor måste alltid ligga i blöt 24 timmar.
-
Häll av vattnet och placera i groddburk
Efter blötläggningen, skölj snabbt en sista gång och låt vattnet rinna av ordentligt. Överflödig väta kan göra att groddarna lätt surnar. -
Skölj regelbundet
Skölj groddarna ungefär 1–2 gånger per dag, beroende på hur torrt eller varmt det är. Håll koll så att groddarna inte blir för blöta men heller inte torkar ut.- Temperatur och luftcirkulation spelar in. Var noga med att groddburken får rinna av upp och ner eller på snedden så att inget vatten står kvar.
-
Solljus eller mörker?
– Odlar du i totalt mörker blir groddarna vitare och mildare.
– Några timmars ljus i slutet av odlingen gör att groddarna blir lite grönare och ibland aningen beskare (gäller t.ex. alfalfa).
– Testa dig fram för att hitta din favorit. -
Skörda och förvara
De flesta groddar är färdiga efter 3–7 dagar. Smaka av och skörda när du tycker de är som bäst.
– Skölj av dem och förvara i en väl försluten burk eller påse i kylskåpet.
– Se till att de inte är genomblöta när du stänger in dem – då minskar hållbarheten.

Vanliga frågor och tips
- Vitt ludd vid roten? Ingen fara. Det är så kallade fibriller/rothår som växten använder för att suga upp fukt. Det är ett tecken på frisk tillväxt.
- Om groddarna börjar lukta eller bli slemmiga är det bäst att kassera den omgången och börja om från början med rena frön och rent kärl.
Så odlar du skott
När groddarna fått en liten rot och börjat växa uppåt mot ljuset pratar vi om skott. Skott är populära för sin smak och för att de ger lite mer tuggmotstånd än groddar.
Olika sätt att odla skott
- I jord
- På fiber- eller hampamatta
- Hydroponiskt (endast vatten tex i ett groddningstråg)
Grundidén är densamma: fröna behöver fukt, rätt temperatur och lagom med ljus för att bli små plantor.
Steg för steg (generell metod)
-
Rengör och blötlägg fröna
Samma princip som för groddar: Skölj fröna och blötlägg dem i 8–12 timmar. Större frön (mungbönor, ärtor, linser) kan ligga längre. -
Förbered odlingsyta
- I jord: Fyll en grund odlingslåda eller kruka med näringsrik jord (gärna ekologisk). Fukta jorden lätt.
- På matta: Blötlägg mattan och lägg den i ett odlingstråg.
- Hydroponiskt: Använd ett tråg eller fat med kanter, så att du kan hålla botten fuktig.
-
Fördela fröna
Strö ut fröna relativt tätt över ytan. Liggande frön ska gärna ligga nära varandra för en jämn ”matta” av skott. -
Täck över (första dagarna)
Täck gärna med ett lock eller en handduk. Då bibehålls fuktigheten de första dagarna när fröna är extra känsliga.
Tips: Att helt ställa dem mörkt de första 2–3 dagarna kan ge längre och spädare skott. -
Vattna och ge ljus
– När du ser de första små skotten växa upp kan du ta bort locket.
– Låt skotten stå ljust (men undvik gärna direkt, starkt solljus i början).
– Vattna försiktigt, antingen genom sprejflaska eller försiktig stril, beroende på odlingsmetod. -
Skörda
Skotten är ofta redo att skördas när de är 5–10 cm höga, beroende på sort. Klipp av precis ovanför roten.
– Skölj och förvara skott i en plastpåse eller burk i kylskåpet.
– Odlar du i jord kan vissa sorter skjuta nya skott efter en första klippning.
Så odlar du mikroblad
Mikroblad är små plantor med ett eller två riktiga bladpar. De är större än groddar/skott men fortfarande i ett väldigt tidigt växtstadium. Ofta räcker det med cirka 10–14 dagar från frö till skörd, beroende på sort.
Steg för steg
-
Rengör och blötlägg fröna
Samma grundprincip som vanligt: fröna blir mer grovilliga när de är blötlagda och rena. -
Odla i tråg, kruka eller låda
– Använd gärna en låda på 5–7 cm djup med dräneringshål om du odlar i jord.
– Odlar du på fiber- eller hampmatta: lägg mattan i ett tråg och fukta den ordentligt. -
Så fröna
Strö ut dem jämnt över ytan. Täck eventuellt fröna mycket lätt med jord om sorten kräver det (t.ex. vissa större fröer). Många mikroblad klarar sig fint ovanpå jorden/mattan utan att täckas. -
Vattna och täck över
– De första dagarna kan du gärna täcka sådden med ett tunt lock eller plast för att behålla fuktigheten.
– Använd sprayflaska för att inte störa fröna för mycket.
Tips: Att hålla dem mörkt första dagarna kan ge extra långa stjälkar. -
Ge ljus
Efter ett par dagar när du ser att fröna börjar gro, ta av locket och ge dem ljus.
– Under vinterhalvåret kan du behöva extra växtbelysning för bästa resultat. -
Skörda
När plantorna har några centimeter långa stjälkar och tydliga hjärtblad (eller första riktiga bladparet) är det dags. Klipp av med sax strax ovanför ytan.
– Skölj och förvara i kylskåp, gärna i en lufttät burk med lite hushållspapper i botten för att suga upp överskottsfukt.
Så odlar du babyblad (småblad)
Babyblad är helt enkelt gröna blad som fått växa ytterligare ett steg efter mikrobladstadiet. De har utvecklat fler bladpar och är ofta runt 10–15 cm höga, exempelvis babyspenat, rucola eller andra sallatssorter. Man låter dem växa lite längre än mikroblad, men inte till fullstorlek.
Täckning i början: Även babyblad kan gärna få växa de första dagarna utan ljus (eller lätt skugga) för att bli lite längre och spädare. Men därefter behöver de komma fram i ljuset och utveckla sina karaktärsblad.
Om du odlar rucola eller liknande sorter för babyblad brukar man bara vänta in 3–4 karaktärsblad innan skörd. Då har de fortfarande sin mjuka, saftiga textur och mildare smak, men mer bladvolym än mikroblad.
Steg för steg
-
Plantera i jord
Babyblad behöver lite mer utrymme och näring för att kunna utvecklas. Använd gärna en bred kruka eller låda med 6–10 cm djup.
– Använd planteringsjord eller kompostjord med näring (ej bara såjord). -
Så lagom tätt
För babyblad kan du så ganska tätt, men inte lika extremt som mikroblad. Låt varje liten planta få plats att utveckla 3–4 riktiga blad. Ett par centimeter mellan fröna brukar fungera bra. -
Vattna och ge ljus
– Håll jorden fuktig men inte genomblöt.
– Ge plantorna så mycket ljus som möjligt. På vintern kan växtbelysning vara nödvändigt. -
Skörda stegvis
Klipp av de största bladen när de nått önskad storlek (10–15 cm). Låt de mindre plantorna fortsätta växa. På så sätt får du en ”cut-and-come-again”-skörd som kan fortsätta ett tag till.
Vilka fröer passar till vad?
Frösort | Groddar | Skott | Mikroblad | Babyblad |
---|---|---|---|---|
Alfalfa | ✔ | ✔ | ✔ | |
Linser | ✔ | ✔ | ✔ | |
Mungbönor | ✔ | ✔ | ✔ | |
Broccoli | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ |
Kålrabbi | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ |
Krasse | ✔ | ✔ | ✔ | |
Kryddig salladsmix | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ |
Ruccola | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ |
Purjolök | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ |
Senapskrasse | ✔ | ✔ | ✔ | ✔ |
Rättika 'China Rose' | ✔ | ✔ | ✔ | |
Daikonkrasse | ✔ | ✔ | ✔ |
Avslutande tips & råd
- Välj fröer som är testade för groddning: Våra ekologiska fröer är kontrollerade mot bland annat salmonella och E.coli, vilket gör dem säkrare att äta i rå form.
- Rengöring och hygien är A och O. Både i startskedet och vid löpande skötsel.
- Ljus och temperatur: De flesta groddar och skott trivs i rumstemperatur, runt 18–22 grader.
- Rotludd eller mögel? Ludd vid roten (fibriller) är helt naturligt, men om hela grodden täcks av grå eller illaluktande ”mögelliknande” beläggning bör du kassera och starta om.
- Förvaring: Groddar, skott och mikroblad håller sig bäst i en torr, försluten burk i kylskåpet. Lägg inte in dem plaskvåta.
Välkommen att utforska det gröna köket!
Oavsett om du är nybörjare eller van odlare hoppas vi att du hittar glädje och inspiration i att odla groddar, skott, mikroblad och babyblad hemma. Det är ett fantastiskt sätt att få in mer näring och smak i vardagen – och dessutom en härlig känsla att kunna skörda något eget året runt.
Har du fler frågor eller funderingar? Tveka inte att höra av dig till oss på GjordNära – vi hjälper dig gärna på vägen mot en ännu grönare vardag!
Snabb checklista
Groddar
- Skölj + blötlägg 8–12 h
- Skölj 1–2 ggr/dag
- Odla i mörker/milt ljus (3–7 dagar)
- Skörda & förvara torrt i kyl
Skott & Mikroblad
- Blötlägg 8–12 h (större fröer längre)
- Täck första dagarna för extra längd
- Vattna försiktigt, släpp in ljus dag 2–4
- Skörda ovanför rot/matta
Babyblad
- Så i jord, 6–10 cm djup
- Håll fuktigt men inte blött
- Täck gärna i början för extra spädhet
- Skörda när bladen är 10–15 cm
Allmänt
- Rena kärl & händer
- Kontrollera värme (18–22 °C)
- Undvik övervattning
- Förvara alltid sköljt & torrt i kyl