Hur ska man tänka kring skörd och förvaring av svamp
Grattis! Efter tålmodig väntan har du nu lyckats. De små knopparna har vuxit till vackra, ätbara svampar. Detta är den bästa delen av svampodlingen – belöningen! Nu är det dags att skörda, och sedan njuta av din hyperfärska och egenodlade delikatess.
🔪 När och hur ska man skörda?
Att skörda vid exakt rätt tidpunkt maximerar både smak och hållbarhet. Det kan kännas lite klurigt första gången, men det finns några enkla tecken att leta efter.
Tecken på att svampen är mogen
En bra tumregel är att skörda svampen när den har vuxit färdigt men precis innan den börjar släppa sina sporer. Då är den som fastast och smakrikast.
- Ostronskivling: Skörda när kanten på hatten, som tidigare varit inrullad, börjar räta ut sig och bli platt eller till och med lite vågig. Vänta inte tills kanterna viker sig uppåt.
- Shiitake: Skörda när du ser att den tunna slöjan på undersidan har spruckit upp och du kan se skivorna, men medan kanten på hatten fortfarande är lite inåtböjd.
- Igelkottstaggsvamp: Skörda när "taggarna" har vuxit ut och blivit långa (ca 1 cm), men innan svampen börjar gulna i färgen.
Själva skördetekniken
Ta ett stadigt grepp om hela svampklasen eller foten på den enskilda svampen, så nära substratet (stocken, halmen etc.) som möjligt. Vrid sedan försiktigt loss den med en vickande rörelse. Alternativt kan du använda en ren, vass kniv och skära av svampen vid basen. Försök att inte lämna kvar några stora stumpar, då de kan börja mögla.
🧺 Förvara din skörd rätt
Färsk svamp är en delikatess som bör hanteras varsamt för bästa hållbarhet. Här är fyra sätt att förvara din skörd, från några dagar upp till flera år.
Avancerad förvaring: Tryckkonservera din svamp
Tryckkonservering är den enda helt säkra metoden för att konservera lågsyra-livsmedel som svamp. Processen steriliserar innehållet och ger en hållbarhet på minst ett år i rumstemperatur. Perfekt för shiitake, ostronskivling, champinjoner m.fl.
Utrustning & Ingredienser
- Tryckkonserveringskastrull
- Konserveringsburkar med gummiringar och lock (t.ex. Weck)
- Färsk odlad svamp
- Vatten och eventuellt salt (utan jod)
Gör så här:
- Förbered svampen: Rensa och skär svampen i önskad storlek. Koka den i rikligt med vatten i 5 minuter och häll sedan av.
- Fyll burkarna: Packa den varma svampen i rena, varma burkar. Häll på kokande vatten och lämna 2,5 cm luftutrymme (headspace). Ta bort luftbubblor.
- Förslut: Torka av burkkanten, sätt på gummiring och lock, och fäst med klämmor.
- Konservera: Följ instruktionerna för din tryckkonserveringskastrull. Bearbetningstiden för svamp är vanligtvis:
- 500 ml burkar: 45 minuter vid 69 kPa (10 psi)
- 1 liters burkar: 55 minuter vid 69 kPa (10 psi)
- Svalna: Låt trycket sjunka naturligt till noll innan du öppnar. Låt burkarna svalna i 12-24 timmar innan du kontrollerar förseglingen.
🍲 Laga något läckert – Enkla recept
Det finns inget som slår smaken av nyskördad svamp. Här är två enkla favoritrecept som verkligen låter råvaran glänsa.
Smörstekt ostronskivling med vitlök & persilja
En enkel klassiker som passar till allt.
Ingredienser:- Ca 200g färsk ostronskivling
- 2 msk smör
- 1-2 vitlöksklyftor, finhackade
- En näve färsk persilja, hackad
- Salt och nymalen svartpeppar
Krämig svamptoast med Shiitake
Perfekt som förrätt eller en lyxig lunch.
Ingredienser:- Ca 150g färsk shiitake
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 msk smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk soja
- Salt, peppar och lite färsk timjan
- 2 skivor gott surdegsbröd
Smakade det gott?
Nu när du har klarat hela resan från mycel till måltid, varför inte prova en ny svampsort? Utforska vårt sortiment och planera ditt nästa odlingsäventyr!
Se alla våra svampprodukter