• Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Valuta

Hur står växthusen emot väder?

 

Hur klarar Tunnelväxthus olika Väder

 

Läs även gärna artikeln om Sköteselråd - Där skriver vi ännu mera utförligt om hur man kan skydda sig mot olika väder och hur man sköter sitt tunnelväxthus


 Blåsigt väderBlåsigt väder
Ett bra byggt tunnelväxthus har alla förutsättningar för att klara av mycket blåsigt väder även kraftiga stormar. - men det är klart att det klarar inte hur mycket som helst. Om det blåser så mycket att träd rycks upp med rötterna och lador faller i grannskapet så kan även ett tunnelväxthus påverkas av vinden. Här är lite tips på hur man kan gör för att minska risken för vindskador.

För att undvika skador på växthuset och plasten är det mycket viktigt att hindra att vinden kommer in i Tunnelväxthuset. Så länge vinden är på utsidan är det ofta inga problem kommer däremot vinden in så lyfter den av plasten mycket snabbt.

Nedgrävd växthusplst

Bygg vindsäkert om du bor på en vindutsatt plats

  1. Gräva ner plasten runt om växthuset istället för att använda sandsäckar eller tyngder. Gräv även ner gavelplasten.
  2. Se till att stommen är väl förankrad i backen. Om du har lös jord så rekommenderar vi att du använder ankarplattor eller gjuter fast stommen.
  3. Bygg växthuset med snedströvor av metall.
  4. Placera växthuset så att det träffas av kraftig vid på långsidan - inte på gaveln.
  5. Montera många bågklämmor, bor du blåsigt så köp till extra bågklämmor.
  6. Sträck plasten ordentligt inför vintern. En fladdrande plast skadas av skav medan en sträckt fladdrar mindre i vinden. Lossa bågklämmor och sträck om.
  7. Om ni har en mycket blåsig plats så överväg att mygga till en extra sarg av trä under väggböjen.

Tillfällig säkring vid storm
Om det varnas för att en storm är i antågande så bör man tillfälligt göra en vindsäkring av Tunnelväxthuset.

  1. Se till att alla vädringsluckor är ordentligt stängda. Använd banden för att låsa luckor eller skruva fast dem i stommen
  2. Se till att alla dörrar är ordentligt stängda. Skruva fast dörren - gärna med en planka så att den inte kan blåsa upp. Uppblåst dörr är den vanligaste orsaken att vinden kommer in i tunneln
  3. Om du har sidoluckor som man rullar upp bör plasten klämmas fast runt ramen så att vinden inte kommer in.
  4. Kontrollera sandsäckar och plastförankring. Känns den inte 100% bra så fyll på med mer material. Du kan även skotta upp snö längs med plasten

Ett tunnelväxthus är dock en mycket tålig konstruktion. När allt monteras rätt så finns alla möjligheter att få en konstruktion som bra står emot vind. Även andra typer av växthus kan råka ut för problem vid kraftiga vindar. Här blir dock följderna mycket tråkigare med krossade glasrutor eller skadade paneler - i värsta fall till och med trasig stomme. När ett av våra Tunnelväxthus skadas av vind är det nästan alltid bara plasten som har blåst av (för att vinden kommit in i tunneln).

 Regnigt väderRegnigt väder
Regn är inga problem för ert tunnelväxthus. Tvärtom kommer ni att uppskatta de regniga dagarna som perfekta att jobba inne i växthuset. Då är temperaturen därinne mer behaglig. Dessutom är det skönt att vara under tak och trädgårdsarbeta! Regniga dagar behöver man inte vädra lika mycket som på soliga dagar. Glöm dock inte att VATTNA i växthuset även under regnperioder!

Ert tunnelväxthus skyddar plantorna mot kraftiga regn. Ett hårt, kallt vårregn kan allvarligt skada små plantor, men inne i växthuset står allt skyddat och ni väljer själva hur mycket ni ska vattna.

SnöKontrollera så det inte ligger för mycket snö på sidornaSnö
GjordNära tunnelväxthus är mycket stadiga och tål en del snö på taket. Dock tål de inte hur mycket som helst och vi rekommenderar att hålla taket snöfritt. Ni kan också montera av plasten på vintern

 Vill ni ha kvar plasten över vintern måste ni hålla den ren från snö. Borsta av snö från taket genom att använda en mjuk sopborste. Ni kan också använda ett rep som ni tillsammans  använder för att försiktigt fösa av snö. Ni kan även ruska plasten från insidan om ni använder en mjuk borste. Ni måste också se till att det inte bildas vallar på växthusets sidor som trycker plasten inåt. Se till att skotta runt växthuset så att all snö som trycker plasten inåt på sidorna kommer bort. Var försiktig med skyffeln när ni är nära plasten.

Sara Bäckmo om att behålla plasten på Tunnelväxthuset

Sol och molnSol och moln
Dagar med både sol och moln måste man ha koll på temperaturen i växthuset. På sommaren stiger den mycket snabbt. Håll ett öga på växthusets termometer och öppna alla dörrar/ventilation om solen är framme, hellre för tidigt än för sent. Det är farligare för växterna i växthuset om det är för varmt än om det är svalt. Låt det hellre stå öppet om ni inte ska vara hemma under dagen.

På våren och hösten kan man hålla dörrarna mer stängda de dagar med moln och sol, men vädra alltid före stängning på kvällen för att minska kondensen. För mycket fukt och kondens i tunnelväxthuset gör det både kallare på natten och ökar risken för gråmögel.

Soligt väderSoligt väder
När det är soligt väder växer allt i växthuset extra snabbt. Därför måste ni se till att växterna får tillräckligt med vatten och gödsel. Vattna gärna två gånger varje dag. En gång på morgonen och en gång på eftermiddagen. Vädra alltid efter ni har vattnat växthuset. Det går åt mycket vatten, verkar växterna sloka så har ni vattnat för lite!

Ni ska hålla dörrar och alla eventuell vädringsluckor öppna när solen skiner på sommaren. Det blir snabbt mycket varmt och höga temperaturer skadar växterna!

För att undvika värmeskador på plasten, undvik att mörka material ligger emot plasten på insidan av växthuset. För att ytterligare förlänga plastens livslängd kan ni tejpa bågarna med isoleringstejp. (anti-hotspot tejp) Det är smart att täcka unga plantor med fiberväv eller använda skuggväv för att skydda plantorna mot kraftig sol.

UV-öppen plast

En stor fördel med att driva upp plantor i tunnelväxthuset är att plasten är UV-öppen. Det betyder att plantor får solens UV-strålar på sig redan från början och behöver inte avhärdas på samma sätt som plantor som drivs upp under glas. Men det betyder också att man måste skydda plantor som är uppdrivna inomhus när de ställs ut i tunnelväxthuset.

Ta bort snön från Tunnelväxthus