• Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Valuta

Guide till växtljus

vad en planta behover

En komplett guide till Växtljus

 I den här guiden försöker vi reda ut vanliga missförstånd och ge bra information vad du behöver tänka på när du väljer växtbelysning. Eftersom ämnet delvis kan bli ganska vetenskapligt så hoppas vi du har nytta av den här guiden.

Växtljus grundläggande faktorer

Här är en lista, sorterad på betydelse

 • Hur stark är lampan (PPFD)
 • Vilken yta ska den belysa (PPFDμmol/s/m²)
 • Hur högt hänger den
 • Hur länge är lampan tänd (DLI)
 • Vilket ljusspektrum sänder den ut (Våglängdskarta)
 • Hur varm blir lampan
 • Är ljuset behagligt eller obehagligt för mänskligt öga

PAR skalaHur mäter man växtljus och varför?

Växtljus mäts i PPFD Photosyntetic photon flux och mäts i μmol/s/m². Tänk er att plantan konstant bombarderas av fotoner, lite som att det regnar fotoner över ytan. Genom att mäta antalet fotoner som landar på plantan (i sekunden) så får vi fram μmol/s/m² värdet.

Lumen och lux då? Varför går inte det att använda?

Lumen mäter toppen av ljuskurvan i visuellt spektrum. En planta kan tillgodogöra sig fotoner över hela ljusspektrumet och ett lumen värde säger ingenting om hur många fotoner som finns utöver de i gul/grönt

Som ni ser på grafen ovanför så kan alltså en planta tillgodogöra sig fotoner vid både 400-500 nm och 600-700nm.

Vilka våglängder behöver en planta

By HatchSlackpathway.svg: *HatchSlackpathway.png: Adenosinederivative work: Jamousederivative work: Adenosine (talk) - HatchSlackpathway.svg, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9696025Gammal forskning på 70-talet kom fram till att en planta behöver mest blått och rött ljus för sin fotosyntes. Det är helt riktigt att blått och rött ljus spelar en stor roll i fotosyntesen. Detta då de är huvud-drivarna i fotosyntes 1. Men ingenting är bortslösat i naturen och även de andra våglängderna spelar en avgörande roll för en plantas utveckling. Senare forskning har också påvisat att grönt ljus tränger igenom djupare och påverkar hur väl en planta förgrenar sig. Det ultravioletta ljuset driver plantans medicincentrum och gör den motståndskraftigare mot sjukdomar och skadedjur. Det infraröda har visat sig turboladda fotosystem 2 och skapar radikalt kraftigare fotosyntes hos plantor.

Därför är forskare idag överens om att fullspektrum ljus är det bästa för plantorna.

Att använda endast rött/blått ljus kan vara intressant om man odlar i en kontrollerad miljö, utan sjukdomar och har som huvudsakligt mål att skörda gröna blad. Till exempel sallats odling eller mikroblad.

Själva spektrumet säger inget om hur mycket ljus en lampa ger. Det är viktigare att ge en planta mycket ljus som är av något fel våglängder än att ge den för lite ljus som är i rätt våglängder. Först när ljusmängden är uppnådd blir det intressant att titta på effekterna av våglängderna.

Hur mycket ljus ska en planta ha?

Hur mycket ljus som en planta behöver ha beror helt på vilken planta det är och vad man vill att den ska uppnå.

Dock finns det lite riktlinjer som man kan utgå ifrån. Självklart påverkar även andra faktorer ljusbehovet (se nästa stycke)

 • Ett väl upplyst kontorslandskap, behagligt för mänskligt öga ca 5μmol/s
 • Övervintring av tropiska växter ca 50μmol/s/m²
 • Uppdrivning av plantor ca 150-300 μmol/s/m²
 • Framdrivning till blomning och fruktsättning 300-400 μmol/s/m²
 • Solen en sommardag ca 2000μmol/s/m²

Som ni ser i listan ovanför så ger solen en otrolig mängd energi till plantorna och det är dyrt och krångligt att försöka replikera solens ljus inomhus. Därför är värdena ovan en slags lägsta gräns när man uppnår ett önskat resultat med så lite energiinvestering som möjligt.

DLI - Hur länge ska en växtbelysning vara tänd?

DLI grafAntalet fotoner som träffar ytan ökar med tiden som växtbelysningen är igång. Detta räknas ut genom att ta fram ett värde som heter DLI. (Daylight integral)

Du kan räkna ut ditt DLI värde genom formeln:

DLI= PPFD x (Antal timmar x 3600)  / 1000,000

Exempel: Har du en lampa som ger i snitt 100 μmol/s på den yta du använder den, du har den tänd 16timmar per dygn. Din DLI blir då:

100 x (16x3600) / 1000 000 = 5,76 DLI

DLI graf2De flesta plantor behöver en viloperiod och beroende på vad du vill uppnå med din belysning kan du vilja ha den tänd kortare. Vissa växter blommar inte om de får för ljus för länge. Gäller det uppdrivning av plantor är 16h en bra tid att ge extraljus. DLI är ett bra värde att hålla reda på när du ska avgöra hur mycket ljus som just dina plantor behöver.

Här finns till exempel en karta över olika plantors DLI behov: LÄNK: DLI Lista

Vanligaste felet som hobbyodlare gör är att underdimentionera ljuset. - märk att μmol/s/m² värdena ovan är någon slags lägsta värde när man ändå får tillväxt Som ni ser på kurvan så kan man få betydligt bättre tillväxt med mer ljus. (beroende på vad man odlar.

Optimal tillväxt med balanserade behov

vad en planta behover

En planta har 9st grundläggande faktorer som påverkar tillväxten. Dessa behöver vara i balans för att få friska plantor.

Ljuset är motorn i plantan, men om inte övriga tillväxtfaktorer är i fas så blir inte resultatet de önskade. Man kan även använda dessa faktorer som broms. Vanligast är att man till exempel sänker luft och rot-temperaturen för att kompensera för minskat ljus.

Det finns tabeller att hitta på hur mycket "gas" man kan ge olika plantor. Till exempel är sallat känsligare för att få för mycket ljus än vad till exempel tomater är. Men även de övriga faktorerna bör vara i balans för att få optimal tillväxt. ger du mycket ljus och plantan har kraftig tillväxt så behöver du också öka på vattnet och näringen för att inte plantan ska få underskott.

 Kan alla typer av lampor vara växtbelysningar.

Ja alla typer av lampor kan vara växtbelysningar. Problemet är ofta att "vanliga" lampor inte har några μmol/s/m² värden och det då är svårt att avgöra hur mycket ljus en lampa ger. Därför finns det generella översättningstabeller som man kan använda för att få fram ett ungefärligt värde.

Översättningsvärdet baseras på att olika typer av lamptekniker ger ungefär samma mängd μmol/s/m² per watt

 

Typ av belysning Effektivitet
Exempel Notering
Lågenergilampa 1.0 - 1,8 10w = 15μmol/s/m² Ger ofta ganska lite energi och behöver vara monterad nära plantan. Täcker liten yta
Lågenergilampa LED 1,8 10w = 18μmol/s/m² Ger ofta ganska lite energi och behöver vara monterad nära plantan. Täcker liten yta
Enklare LED belysning 1,8 10w = 18μmol/s/m² Ger ofta ganska lite energi och behöver vara monterad nära plantan. Täcker liten yta
Lysrör T8 1,5-1,6 36w = 54μmol/s/m² Täcker en större yta, men är inte så effektiv
Lysrör T5 2,0 54w = 108μmol/s/m² Bra alternativ för hobbyodlaren
HPS 2,0  400w = 800μmol/s  Innehåller väldigt lite blått ljus, täcker en stor yta
 Mhi  1,8  400w = 720μmol/s/m²  Täcker en större yta
Högeffektiva COB led 2,5 500w = 1250 μmol/s/m² Den effektivaste lampan. Täcker en större yta, då den kan hängas högre, dyr i inköp. Har ofta fläktar som låter mycket.

Som ni ser i tabellen så är skiljer det sig en del men inte så mycket i effektivitet i lamporna.  Därför välja många en lampa med mycket watt snarare än en speciell teknik. Tabellen ger också en fingervisning om hur stor yta en lampa kan täcka

Exempel:
En Lågenergi led lampa på 10w ger 18μmol/s - ytan den maximalt kan täcka om man vill ha 200μmol/s/m2 blir då ca 11 x 11cm

En bra reflektor gör stor skillnad

De flesta ljuskällor strålar lika starkt åt alla håll. Om du till exempel monterar ett lysrör utan att reflektera ner ljuset så försvinner ca  50% - 70% av ljuset åt fel håll. Genom att rikta och fokusera ljus på din odling så utnyttjas lampan på bästa sätt.

Checklista val av Växtljus

 • Vad ska växtljuset uppnå (uppdrivning, blomning)
 • Hur stor yta behöver ljuset täcka
 • Var ska ljuset användas (i vardagsrummet eller i avskärmat rum

Genom att balansera faktorerna ovan fram för allt yta och vad ljuset ska uppnå så kan man komma fram till hur stora växtbelysningar som behövs för dina behov.

Exempel:

 • Jag vill förodla på 1st CC tråg som mäter 125x53cm
 • Ytan är då: 0,66m2
 • På min förodling vill jag ha minst 200μmol/s/m²
 • Lampan behöver då ge minst 132μmol/s vilket motsvarar minst 66w om jag väljer en lampa som har 2,0 i effektivitetsvärde
 • Eftersom min förodling är i vardagsrummet så väljer jag en växtbelysning som är tyst och ger ett vitt ljus. Här passar lysrör bra.

Växtljus för hobbyodlare

Är ni intresserade av att läsa tester på lampor och delta i diskutionen kring växtljus så kan vi varmt rekommendera att bli medlemmar i facebook gruppen Växtljus för hobbyodlare.

LÄNK: Facebook


Inspiration & Odlingstips från vår community

Vill du synas här? - Tagga ditt inlägg med #Gjordnära