Tryckimpregnerat virke

Tryckimpregnerat virke

Tryckimpregnering skyddar virket från röta som uppkommer i fuktiga miljöer. Det mest kända kemiska medlet som används vid impregnering är kanske kreosot. Det används bl.a till järnvägssliprar och ledningsstolpar som ska hålla under många år.

Virket som säljs i bygghandeln idag är oftast tryckimpregnerat med kopparsalter, som genom ­övertryck pressas in i virket. Det är också kopparn som ger träet den karaktäristiska gröna färgen. Koppar är giftigt i höga doser, men samtidigt är det nödvändigt för både människor och växter.

Mängden koppar som finns i virket efter tryckimpregneringen är väldigt lite.
"– Nu för tiden är det en så väldigt liten del av virket som innehåller koppar. Om man tar en löpmeter trallvirke på 3,6kg är det bara ca 6 gram som är ren koppar", säger Mikael Westin, generalsekreterare på NTR.

Utfällningen av koppar är begränsad och ofta lokal.
"-Urlakningen av koppar från tryckimpregnerat virke är mycket begränsad, cirka 5–15 procent under en livstid på mellan 20 till 40 år," enligt Nordiska Träskyddsrådet (NTR).
Vill ni läsa mer om spridning kan ni göra det här: Spridning i mark av koppar, krom och arsenik från CCA-impregnerade telefonstolpar .

Så om vi exempelvis tar en NTR AB märkt bräda på 120cm som vi har i vårt lager som väger 0,63kg, så innehåller den ca 1,05 gram koppar. Det ger en utfällning på 0,007875 gram per år.

Virket i våra luckor och dörrar

Vi använder endast virke från svenska leverantörer i våra dörrar och luckor. Det säkerställer att vi får rätt kvalité och är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete.

Trcykimpregnerat virke i odlingarTruckimpregnerat i odlingarTryckimpregnerat i odlingar

Produktnyheter

Vindsäkringsskena 1st
Vindsäkringsskena
350,00 kr
Välj storlek
Välj variant av produkt först

Denna webbplats, precis som många andra webbplatser, använder kakor (cookies). Vi använder kakor för att kunna ge dig en bra upplevelse när du besöker vår webbplats. Kakor används även för webbstatistik för att kunna göra förbättringar på webbplatsen. Du kan välja att godkänna att vi använder kakor under ditt besök genom att klicka på “Ok”.