Bread and butter pickles - Inlagda gurkor
Det här är ett toppenrecept på en typ av klassisk lite sötare smörgåsgurka som passar perfekt både till hamburgaren och smörgåsen. Dessutom smidigt att det är ett kok-konserveringsrecept.
Receptet
- 2,75kg gurka av inläggningstyp
- 900g lök
- ca 100g chili (om man vill)
- 150g salt utan jod
- 1kg socker
- Syra
- 7,25dl äppelciervinäger
- eller 3,5dl 12% ättika samt 3,5dl vatten
- 1/2 tsk gurkmeja (frivilligt)
- 18g sellerifrö
- 3g nejlika (mald)
- 24g senapsfrön
- Is
Gör så här:
Tvätta och skiva gurkorna i ca 4mm skivor. Skiva lök och chili i ungefär samma storlek.
Lägg gurkblandningen i en skål, häll över saltet och blanda ned rejält med is. Ställ åt sidan i 3 timmar.
Häll av i ett durkslag och skölj av med kallt vatten för att bli av med överflödigt vatten.
Koka ihop lagen med socker, vinäger och alla kryddor.
Tillsätt gurkblandningen och koka hastigt upp igen. Ta av från värmen
Fyll på rengjorda burkar, lämna minst 2cm headspace och koka in enligt vattenbadsmetoden i 10minuter.
Låt burken svalna helt innan ni tar av klämmor eller ringar.
Förvara mörkt och lite svalt för längsta hållbarhet, håller minst 12 månader i skafferi.
Receptvariationer
Jag tycker det är godare med lite syrligare gurkor och har gärna lite mer vinäger eller ättika i. Man kan också testa andra kryddor så som ingerfära, pepparrot, vitlök eller dill.