• Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Valuta

Förodling & plantuppdragning

Förodling

Lyckas med din förodling

FörodlingHär är våra tips om hur du lyckas med förodlingen och vilka saker som underlättar

Bevattningsbricka

En rejäl underbevattningsbricka underlättar arbetet avsevärt. Du använder den både för att skydda ditt underlag, men också för att enkelt kunna vattna många plantor jämnt. Bevattningsbrickan hjälper dig också vid avhärdning då du enkelt kan bära plantorna in och ut under avhärdningsperioden. Använd gärna en underbevattningsmatta på brickan - den fördelar vattnet jämnt även om brickan inte står helt plant så når vattnet alla plantor. Vi har underbevattning i flera olika storlekar och varianter.

forodling botten1/1 CC brickaFörodlingSto fyrkantig bricka

Pluggbrätten

Pluggbrätten finns i fler olika storlekar och varianter. Till plantor som snabbt blir stora så använd brätten med större pluggar. Till plantor som håller sig små ganska länge så använd brätten med många pluggar. Vi gillar koniska pluggar, som gör det enkelt att få ut plantorna utan att skada rötterna.

Vilken storlek ska man välja på pluggarna?

Generellt sett är det nästan alltid bättre med större pluggar än mindre. De håller fukten bättre, torkar inte ut lika lätt och har mer näring till plantorna. Varför vill man då ha små pluggar? - Svaret är ekonomi, ska du driva upp 100 000 plantor så spelar det viss roll om det får plats 45 eller 200 pluggar på samma yta. För hobbyodlaren så handlar det inte så ofta om ekonomi, utan man vill ha fina plantor. Så välj gärna något av pluggbrättena med större pluggar. Våra favoriter är Quickpot 45 och Quickpot 60. De funkar till de flesta plantorna och eftersom vi har gott m plats för plantuppdrivning så är ytan de tar upp inget problem. Dessutom är det enklare att få ur pluggarna och de kan stå längre i pluggbrättet utan att få rotsnurr.

Lock till pluggbrättena skapar en bra fuktig miljö där fröet inte riskerar att torka ut. Det vanligaste felet som hobbyodlaren gör är att inte ha tillräcklig fukt för fröet.

Pluggbrätten - olika varianter och storlekar?

Alla pluggbrätten i vårt sortiment följer en standard som kallas för "CC" eller "Danish" Det är ett mått som bygger på blomvagnarna som levereras av "Container centralen". Så 1/1 CC är en hel våning på en blomvagn. Av våra pluggbrätten så går det plats 4st på 1 CC hylla

Det finns dock andra pluggbrätten som har alla möjliga olika storlekar. Så om du redan har pluggbrätten och letar efter tillbehör till dem så kontrollera måtten noga.

 Lock till PluggbrätteUttryckare till pluggbrätteOdling i pluggbrätteFörodling i tunnelväxthus

Hållbara brätten

Alla våra brätten är mycket kraftiga och hållbara. Beräknad livstid är ca 10 år. Förvara brättena mörkt när de inte används då det är solens strålar som nöter på plasten. Alla brätten och brickor är tillverkade av återvunnen plast.

Ljus - det som ger plantorna energi

Lampa till förodlingPlantor behöver mycket ljus för att växa till fina knubbiga plantor. Det är extra viktigt med bra ljus om temperaturen är lite högre. Glöm allt du lärt dig om lumen, lux, candela etc. Dessa mått mäter endast ljuset i ögats synliga våglängder. Plantorna tar åt sig ljusenergi i ett spektrum som kalls för PAR (Photosynthetically Active Radiation) och mäts i µmol/m2/s.

Innan det här blir en vetenskaplig avhandling så kan man enkelt säga att lampans watt säger mer om den energi som plantan får än vad några lumen eller lux värden gör.

Vill du läsa mer om ljus så rekommenderar vi den här artikeln: Länk: Växtljus

100-200w/m2 ger fina plantor

Välj lampor med bra reflektor som riktar ljuset mot dina plantor och satsa på minst 100w per kvadratmeter. Det är bra om lampan är höj och sänkbar - då kan du höja allt eftersom plantorna växer och du riskerar inte att bränna topparna. 16h per dygn är lagom tid. Desto högre inomhus temperatur du har desto mer ljus behövs. Ett vanligt misstag är att ställa sina plantor i fönstret i tron att det är tillräckligt med ljus där. Det varma elementet under fönstret gör att plantan blir varm och avsaknaden av ljus gör att den blir ranglig.

Länk: Växtbelysning

Sådd & jord

Så frön i såjord och håll jorden fuktig. Det är smidigt att använda en tryckspruta för att duscha sådden. Täck gärna med fiberduk så hålls jorden fuktig medans fröna gror. Vissa fröer är ljusgroende och täcks med perlite, följ anvisningarna på fröpåsen om såtid och groningsförhållanden. Så inte dina plantor för tidigt. Det är frestande att så gurka i januari - men varken du eller gurkplantan kommer bli glad när den är 2m hög i april.

En del frön är värmekrävande och växer inte om man har det för svalt. Till exempel chili och paprika gillar att ha det ganska varmt. Om ni odlar på en svalare plats så rekommenderar vi en värmematta för att få upp temperaturen på sådden, Det finns också en bra termostat som ser till att det inte blir för varmt.
Länk: Värmematta
Länk: Termostat

Sorgmyggor är ett gissel för små unga plantor. Ett effektivt sätt att minska risken för angrepp är att sterilisera jorden i ugnen före sådd. Skulle du ändå råka ut för sorgmyggor så behandla så snabbt som möjligt med nyttodjur. Vi rekommenderar också att ni vattnar underifrån samt sätter upp klisterskivor för att minska risken för sorgmyggor.

Länk: Nyttodjur

Näring

När plantorna har vuxit till sig lite så är det dags att ge näring. Vi rekommenderar en svag näringslösning. Detta för att inte plantorna ska få en näringschock och växa för snabbt. Ett mått Tomatnäring till 5 liter vatten. Den så kallade 1% lösningen som gödselvattenexperten Tom Ericsson vid SLU rekommenderar. Använd denna blandning vid varje vattning.

Glöm inte att märka dina plantor så du kan flytta med märkningen när du skolar om till kruka.

Omskolning

När plantorna växer sig större och har fått sina första karaktärsblad så är det dags att omskola till större kruka. Beroende på sort så kan det krävas 2-3 omskolningar innan din planta hamnar på sin slutdestination. Om du odlar plantor som gillar att sättas om djupt så gör det vid varje omplantering (tex tomat och chili). Varför skolar man om plantor? - För att sätter man dem direkt i en stor kruka är det nästan omöjligt att inte dränka den lilla plantan. Genom att ha en begränsad mängd jord blir vattningen mer anpassad för plantans behov.

Förslag på krukor för Tomat och chili

  • 7,5cm fyrkantig eller 9cells multipluggbrätte
  • 9cm Hög fyrkantig
  • 11cm fyrkantig
  • 13,7cm hög
  • Slutkruka på 20-35liter eller plantering i pallkragar/friland

OmskolningOmskolningTomatodling-i-tunnelvaxthus

Länk och checklistaFörodling 3

Andra bra redskap

En kraftig back att ha jorden i underlättar när man ska fylla brätten och krukor

En tryckspruta gör det enkelt att fukta både sådden och plantorna. Inomhusluften är ofta väldigt torr på vintern.


Inspiration & Odlingstips från vår community

Vill du synas här? - Tagga ditt inlägg med #Gjordnära