Starten på Odlingsåret
Det är så härligt när man får sätta igång igen. Drömmarna, planerna sorterna... Äntligen lite jord under naglarna!
Vårt enkla förodlingsbordI år sätter vi flera tomatsorter, lite mer paprika & chili och som vanligt massor av basilika. Här är några bilder från vår förodlingshylla.
Det är ett bord som vi täcker med vanlig täckplast. Plasten häftar jag fast en bit upp på väggen också så behöver man inte vara så försiktig när man sätter fart med blomsprutan och vattenkannan. Ovanför hänger ett par ramper med vanliga lysrörslampor.
Just nu håller vi temperaturen omkring 20 grader eftersom allt inte har grott ännu. Men när det mesta har tittat upp så sänker vi temperaturen till 16grader på dagen och ca 12-14 på natten. Lamporna går på timer och just nu får växterna ca 12h extraljus varje dag. Kanske ökar det till 15 när växterna är lite frodigare
Förodling av tomater
Förodling av tomater
När man förodlar inomhus är det ett par enkla saker som är bra att tänka på.
- När ni sätter fröna ska jorden vara fuktig - inte blöt. Vattna inte för mycket i början
- När fröna har grott är det bra med lägre temperatur och viktigast av allt - mycket ljus.
- Efter ett tag är det dags för omskolning. Sätt då plantorna djupt
- Innan utplantering så måste plantorna avhärdas. Vänj dem gradvis vid riktigt soljus..
Varför är det viktigt med mycket ljus och lite värme? För lite ljus och mycket värme ger långa rangliga plantor. Mycket ljus och lagom värme ger kraftiga stabila plantor som kommer överleva länge.
Såhär förodlar jag:
- Fyll en liten kruka med 2/3 vanlig plantjord. Sedan i med 1/3 näringsfattig såjord. I år har jag använt coccos substrat, det funkade fint.
- Sedan grundvattning och i med fröet. Ofta ska fröet inte så djupt ner, men läs på påsen för säkerhets skull... Som grundregel ska fröet lika djupt mer som det är stort.
- Temperaturen när fröna gror ska vara ca 20-25grader så har ni en varm plats så ställ dem där. När sedan plantan fått fart så är det lägre temp 10-16 grader och mycket ljus som gäller.
Något som vi alltid missar är hur stor plats plantorna tar när de är lite större fram i mars-april. Dessutom brukar vi alltid tappa bort eller missa att märka ett par plantor som vi inte vet vad det är så bra uppmärkning är att rekommendera. Hos oss startar odlingsåret i januari med tomat, chili och paprika....
Citronträdet
Det otroligt risiga citronträdet trivdes bra i växthuset i somras. Nu är det mycket frodigare. I år har fått en rik skörd av 1st citron... Trädet har en härligt frisk citrusdoft. Ska plantera om trädet i bättre jord och efter ett årtilli värmen i växthuset kommer det nog vara ännu frodigare.
Hur man gör sina egna såband
Smart tips - Youtube film om hur man kan göra egna såband av små fröer. Passande för morot, rödbeta, rädisa och allt annat som sås direkt på odlingsplatsen.
Odlingsmanual för flera sorter
Här är en odlingsmanual över flera frilands-sorter i Ekologisk odling.
http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/p7_24.pdf
Sorterna de går igenom med bra handfast tips om gödning, rensning och sjukdommar
Blomkål
Broccoli
Frilandsgurka
Färskpotatis
Kålrot
Lök
Morot
Palsternacka
Purjolök
Rotselleri
Rödbeta
Salladskål
Sallat - isbergssallat och huvudsallat
Squash och pumpa
Vitkål
Sticklingsföröka dina tomater m.m.
Väldigt många växter går att sticklingsföröka. Bland annat tomater rotar sig mycket enkelt. Då sparar man mycket tid i förhållande till att odla från frö.
http://farbrorgron.blogspot.se/2014/01/sticklingsforokning-tomat-overvintrad.html
Ett enkelt odlingssystem av IKEA lådor
Här är en instruktion om hur man bygger en odlingshylla för tex sallad av IKEA lådor. Borde passa mycket bra i växthuset också!
Förvandla några IKEA prylar till ett komplett Aquaponics system
Aquaponics är när man drar nytta av fördelarna med fisktankar tillsammans med grönsaksodling. Tanken är att fiskarna producerar en del av den näring och gödsel som behövs för plantorna. Dessutom används vattnet flera gånger. Skulle vara mycket intressant att pröva. Det finns snabbväxande fisksorter som äter i huvudsak växter och på så vis passar mycket bra inne i ett växthus.
Vertikal-odling & hydroponics
Ett annat hydroponics och vertikal-odlings projekt Här används rörets egna lutning för att distribuera vatten och gödning till plantorna.
http://greenupgrader.com/11625/space-saving-vertical-earth-gardens/
Odla tomater i hink upp och ner
Smart sätt att tillverka sin egen upp och ner odling för tex tomater eller jordgubbar.
http://atasteoftheearth.blogspot.se/2008/05/making-upside-down-tomato-buckets.html
Hydroponics - smart odlingssystem av stuprör
Så här supersmart odlingssystem kan man bygga av stuprör. Passar perfekt i Växthus då man får en kontrollerad miljö.
http://www.instructables.com/id/The-72-Plant-Vertical-Garden/