• Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Valuta

Placering

Några har kanske turen att fritt kunna välja hur och var växthuset ska stå. När det inte går och det bara finns en passande plats funkar det såklart också, det behöver bara passa lite extra. Ni kommer ändå få en strålande skörd och ett bättre resultat i tunnelväxthuset än med något annat odlingssätt!

Blåsigt väderBlåsig plats
Om växthuset ska stå i en blåsig trädgård är det alltid bäst att försöka bygga det i lä, tex bakom en häck, i närheten av ett hus, eller i en svacka. Finns det inga sådana naturliga skydd ska växthuset placeras med ena långsidan mot den vanligaste vindriktningen.

Om ni planerar att bygga på en blåsig plats så rekommenderar vi att ni gräver ner plasten och överväger att montera en sarg på långsidan för extra vindstabilitet.

 Solig platsSol och skugga
Plantorna lever av solens energi och grundregeln är att man vill få så mycket sol som möjligt i tunnelväxthuset. Därför är det optimala att bygga växthuset i nord/sydlig riktning så att långsidorna vätter mot öster/väster. På så vis fångarna man dagens första strålar och växthuset värms upp snabbare.


Vatten & skötsel - närhet till kök
Eftersom ni ska vattna i växthuset morgon och kväll under många dagar på sommaren är det bra om växthuset kan nås med en slang. Går inte det kommer ni få släpa många vattenkannor... När ni väljer plats för växthuset, placera det gärna nära bonings huset så blir det lätt att gå dit en vända när ni behöver lite örter till matlagningen eller för att klippa ett par chilis till grytan!

Tunnelväxthuset blir ofta hjärtat i både köksträdgården och i matlagningen. - Så att ha det nära huset underlättar på många sätt.

tunnelvaxthustunnelvaxthus bildgalleritomaterTomaterbifftomatplacering av tunnelvaxthus 1placering av tunnelvaxthus 2placering av tunnelvaxthus 3placering av tunnelvaxthus 5placering av tunnelvaxthus 6placering av tunnelvaxthus 7