Hur stort växthus ska vi köpa?

Fördrivning av sparris i växthusetFördrivning av sparris i växthusetNär ni väljer storlek på ert växthus finns det lite olika sätt att tänka och planera.

Ett rätt effektivt sätt är: hur många plantor ni vill ha? Räkna med att ni får plats med ca 1,5-2,5 tomatplantor/kvm. Men glöm då inte att räkna bort yta för dörrar, gångar etc.

Lakritsrot i krukaLakritsrot i krukaMät gärna upp platsen där ni planerar att bygga växthuset och markera med pinnar och snören så får ni en bättre uppfattning om storleken. 

Vår erfarenhet är att man aldrig ångrar att man köpte ett lite större växthus. Det blir bättre plats för det man vill odla och man behöver inte tränga sig in genom en djungel. Växterna behöver också luft omkring sig för att undgå att angripas av mögel i den fuktiga miljön. Dessutom har växthus en tendens att vilja fyllas av alla möjliga roliga plantor och idéer... vad sägs om att odla lite snygga snittblommor, eller ett par extra krukor basilika att ha som "gå bort"-presenter, förodling av grödor till kökslandet och uppdrivning av perenner inför nästa trädgårdssäsong...